Advanced Technology Days powered by Microsoft | Informatika Fortuno

Advanced Technology Days powered by Microsoft

ATD15
Prošlog tjedna, 4. i 5.12.2019., posjetili smo Zagreb. Razlog tome bila je ATD konferencija kojoj smo prisustvovali po prvi put.

ATD je tehnološka konferencija fokusirana na Microsoftove tehnologije. Ove godine konferencija je proslavila svoje 15. izdanje, a povodom toga organiziran je prvi ATD IT pub kviz koji se održao tijekom ATD partyja.

U ranim satima krenuli smo iz Vinkovaca kako bismo stigli na vrijeme na mjesto održavanja. Po dolasku u Event Plaza Centar preuzeli smo akreditacije i uputili se na uvodno predavanje, nakon čega su uslijedila i ostala.

Dvorane su bile raspoređene na dva kata. Predavanja su se istovremeno odvijala u 5 dvorana, tako da smo mogli odabrati samo jedno u svakom vremenskom periodu.

Korisna stvar bila je ATD aplikacija pomoću koje se mogao kreirati vlastiti raspored odabranih predavanja sa svim važnim informacijama (dvorana, predavač, vrijeme, sažetak).

ATD15-fortuno

Marina Boričić, Ema Topalović, Mirta Petrović, Ivana Marčinko

SRIJEDA, 4.12.2019.

1. 5 reasons why GraphQL will replace REST very soon

predavač: Marco Hochstrasser
jezik: english
vrijeme početka: 10:40h
trajanje: 30 min
dvorana: Kornati 1
ATD15 - MarcoHochstrasser

GraphQL predstavlja jezik koji pomoću upita omogućuje manipulaciju API-jima te dohvaćanje točno onih podataka koji su mu potrebni i ništa više od toga.

Predavač je na ovom predavanju govorio općenito o GraphQL-u, njegovoj implementaciji i prednosti njegova korištenja. Osim dužeg uvoda o GraphQL-u izloženi su razlozi zbog kojih se smatra kako će uskoro zamijeniti REST kao standard za API arhitekturu.

2. Efikasna organizacija i vođenje produkta uz Azure DevOps

predavač: Marko Šarić
jezik: hrvatski
vrijeme početka: 10:40h
trajanje: 30 min
dvorana: Kornati 2
ATD15 - MarkoSaric

Važne stavke svake organizacije su efikasna komunikacija razvojnog tima, automatizacija procesa, podizanje kvalitete testiranja te mjerljivost efikasnosti i analitika. Azure DevOps je alat pomoću kojeg organizacije kreiraju snažne, samoodržive DevOps timove koji na efikasan način surađuju te isporučuju kvalitetna rješenja unutar zadanog roka. Na predavanju je prikazan proces od početne ideje nekog feature-a do njegovog kreiranja, formiranja tima, podjele rada, praćenja, pa sve do posljednjeg koraka, a to je isporuka korisnicima.

3. Kubernetes from Zero to Hero: From zero knowledge to zero downtime deployment

predavači: Ognjen Bajić, Ana Roje Ivančić
jezik: hrvatski
vrijeme početka: 12:00h
trajanje: 45 min
dvorana: Mljet + Lastovo
ATD15 - OgnjenBajic-AnaRojeIvancic

Kontejneri. Docker. Kubernetes platforme. Helm mapa. Charts. Azure DevOps Pipelines servis. Sve su to pojmovi koji su se mogli čuti na ovom predavanju. Nakon teorijskog uvoda u rad, uslijedio je praktičan dio gdje je prikazan rad s Azire Kubernetes servisom (AKS) kao i isporuka servisa bez zastoja u radu (Zero Downtime Deployment).

4. Vrli novi svijet mikroservisa

predavač: Tomislav Tipurić
jezik: hrvatski
vrijeme početka: 13:45h
trajanje: 45 min
dvorana: Kornati 1
ATD15 - TomislavTipuric

Mikroservisi predstavljaju moderni, cloud-native pristup softverskoj arhitekturi koji su nastali kao posljedica širenja tehnologija i popularizacijom računalstva u oblaku.

Benefiti: masivna skalabilnost, neovisan razvoj, tehnološka raznolikost

Izazovi: povećana kompleksnost, integracija, komunikacija, dosljednost podataka

Osim demonstracije korištenja mikroservisa, predavač je objasnio slučaj kada je dobro koristiti ovaj pristup arhitekturi, a kada ipak ne.

ČETVRTAK 5.12.2019.

1. Manje poznati načini uklanjanja bugova iz programskog koda

predavač: Petar Halusek
jezik: hrvatski
vrijeme početka: 10:00h
trajanje: 30 min
dvorana: Rab
ATD15 - PetarHalusek

Visual Studio i .NET obiluju velikom paletom mogućnosti za lakše debuggiranje od kojih jedan dio je gotovo pa nepoznat. Što je debugging? Proces pronalaženja i uklanjanja pogrešaka u programskom kodu. Prvi opis greške i otklanjanja nedostataka dala je britanska matematičarka Ada Lovelace davne 1843.godine.

Prosječni developer potroši čak 75% vremena na debugging što iznosi oko 1400 sati godišnje.

2. Angular vs React

predavač: Marko Tošić
jezik: hrvatski
vrijeme početka: 10:40h
trajanje: 45 min
dvorana: Kornati 1
ATD15 - MarkoTosic

Ovo predavanje predstavilo je sve bitne razlike između Angulara i Reacta, oba se temelje na JavaScriptu. Angular je Framework, dok je React Library.

Angular je razvijen od strane Googlea, dok je React razvio Facebook. U posljednje vrijeme popularnost Reacta sve više raste. Generalno, Angular je korisniji ukoliko je riječ o razvoju većeg projekta/aplikacije, dok je React brži i jednostavniji u slučaju korištenja pojedinih komponenti.

3. Backup for What’s Next

predavač: Tomislav Loparic
jezik: hrvatski
vrijeme početka: 11:35h
trajanje: 30 min
dvorana: Mljet + Lastovo
ATD15 - TomislavLoparic

Zaštita podataka vrlo je važna, a Veeam nudi proizvod koji u tome pomaže. Osim što je predavač na ovom predavanju govorio o proizvodima koje nude i svim njegovim prednostima, na kraju predavanja bilo je izvlačenje dobitnika nagrade za koju smo se svi prijavili odmah po dolasku. Nažalost, nitko od naše ekipe nije osvojio nagradu.

4. Kako besplatno jesti u hotelu

predavač: Alen Delić
jezik: hrvatski
vrijeme početka: 12:15h
trajanje: 45 min
dvorana: Kornati 1
ATD15 - AlenDelic

Zanimljivo predavanje o socijalnom inženjeringu. Kako doći do željenih informacija? Postoje razni načini, a neki od njih su ponavljanje, lažna izjava, utjecaj grupe, traženje pomoći, dumpster diving, phishing, mikroekspresije lica.

Istraživanja pokazuju kako čak 45% Hrvata nasjeda na phishing mailove, dok 90% Hrvata nasjeda na spear phishing mailove. Informacije o meti su bitne.

Konferencija je završila u četvrtak u poslijepodnevnim satima. Predstavnici organizatora, Domagoj Pavlešić i Tomislav Tipurić pobrinuli su se za završnu riječ i usput najavili sljedeće druženje u prosincu 2020., a mi smo se uputili natrag za Vinkovce.

Leave a Comment