Bili smo na Scrum radionici u CROZ-u | Informatika Fortuno

Informatika Fortuno team na Scrum radionici u CROZ-u

Bili smo na Scrum radionici u CROZ-u

13. i 14.11.2019. održana je Scrum radionica u organizaciji CROZ-a, a pod vodstvom Josipa Osrečkog. U dva dana po 8 sati uspjeli smo dobiti ono po što smo i došli.

Iako već koristimo neke Scrum procese ova je radionica bila korisna jer smo kroz konkretne primjere mogli vidjeti greške koje do sada nismo uočavali i saznati kako možemo poboljšati svoje procese, a sve u korist bržih, kvalitetnijih i za klijente povoljnijih načina isporuke softvera.

Informatika Fortuno team

Radionica je započela igrom s lopticama čiji je cilj bio na praktičan i zabavan način upoznati se sa tijekom procesa. Nakon toga obradili smo procesni put pri čemu je bilo bitno identificirati koje poteškoće su moguće na tom putu. Također smo obradili push i pull tehnike koje su načini rasporeda zadataka razvojnom timu, u prvoj tehnici razvojni tim dobije zadatke koje treba napraviti dok u drugoj tehnici tim samostalno bira zadatke te ih raspoređuje na način koji garantira da će isti biti završeni do kraja Sprinta. Kako bi tim samostalno mogao znati koju vrstu zadataka može napraviti u određenom roku mora biti na “radnoj temperaturi”.

Dalje, osim planiranja Sprinta obradili smo dnevni sastanak, pregled Sprinta i osvrt na Sprint koji trebaju na vrijeme identificirati potencijalne probleme koji bi mogli ugroziti cilj Sprinta te ih ukloniti. Do sada smo planiranje Sprinta radili ponedjeljkom, a osvrt petkom dok ćemo ih od sada obavljati srijedom.

Naravno, u dva dana nije moguće saznati i naučiti sve jer Scrum se uči i razvija paralelno s organizacijom koja ga koristi pa tako i nas tek očekuje empirijski Scrum put nakon kojega ćemo točno znati koji nam procesi pomažu ili odmažu u rastu poslovanja.

Scrum je okvir za razvoj, isporuku i održavanje složenih proizvoda, a temelji se na teoriji iskustvene kontrole procesa, empirizmu. Taj se okvir sastoji od Scrum timova i pripadajućih uloga, događaja i artefakata (proizvodi ljudskog rada koji su nastali primjenom agilnih metoda). – Vodič kroz Scrum

SCRUM radionica

Josip Osrečki, CROZ

Neke od tema koje smo također obradili bile su: Lean razmišljanje, agilne vrijednosti, Scrum uloge, Product Backlog, User Story, iterativno & inkrementalno, Value – No Value, vrste otpada, vizija, Retrospective, Relative Estimation, kontrola procesa,…

Iako Scrum nije rješenje svih problema svake organizacije ipak nudi određene mogućnosti, a na svakoj je organizaciji da implementira ono što njoj treba i na način koji je najbolji za nju.

Leave a Comment